Cahorswijnen 2017-12-29T11:36:26+00:00

Informatie Cahorswijn

Niet alleen het drinken maar ook het uitzoeken van een lekkere wijn dient een feestje te zijn. Wat is er nu leuker om ook wat van de achtergrond van de wijn te weten die u drinkt.

Ik heb een aantal wetenswaardigheden van de Cahorswijn in deze website opgenomen. Leuk om te lezen en zeker van belang bij het selecteren van de juiste wijn.

Een korte historie.

De wijn uit de Cahors dankt zijn naam aan de gelijknamige stad in Zuidwest Frankrijk. Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk en vindt zijn oorsprong zo’n 2000 jaar geleden. Rond het jaar 1100 was de wijn erg populair en werd onder andere geëxporteerd naar England. Daar kreeg het de naam “Black wine”. De naam Black wine (Vin noir) dankt hij aan zijn donkere diep paarse kleur.

In 1865 was het bijna gedaan met de wijngaarden in de Cahorsstreek. De gevreesde Phylloxera (druifluis) woedde door heel Frankrijk waardoor in de periode van 1883 t/m 1885 alle wijngaarden vernietigd moesten worden om de ziekte uit te roeien. Deze catastrofe zorgde ervoor dat er voor veel mensen geen werk meer was. Ook de eerste wereldoorlog zorgden ervoor dat veel mensen naar de steden trokken en de streek werd ontvolkt! Thans komt u nog regelmatig muurtjes en oude overwoekerde schuurtjes tegen op de meest onlogische plaatsen. Dit zijn de overblijfselen van de goudentijd van de Cahors!

Na de tweede wereldoorlog kwam de druiventeelt in de Cahorsstreek weer langzaam terug. Men richtte zich op de kwaliteit van de wijn die tenminste uit 70% uit de Malbecdruif moest bestaan. Na een grootte groei sloeg in 1956 en 1958 het noodlot wederom toe. Temparturen van -25 °C zorgde ervoor dat 90 % van de wijngaarden wederom vernietigd werden. Ditmaal dus door vorst!

Maar de wijnboeren vochten terug en herstelden de wijnbouw in de Lot opnieuw. In 1971 kreeg de Cahorswijn de status “Appellation Cahors Contrôlé” (AOC).

Het gebied en de terroirs

De wijnstreek van de Cahors bevindt zich globaal tussen Cahors en Soturac.

In de Cahors zijn er zo’n 200 wijnchateaus variërend van grote statige kastelen tot kleine kneuterige boerderijen. In toenemende mate gebeurt de wijnteelt biologisch. De wijnvelden zijn verdeeld over 4 terrassen. De laagste terrassen liggen langs de oevers van de rivier de Lot, de hoger gelegen wijnvelden liggen op het zgn. “plateau”.

Overzicht van de diverse terroirs (grondstructuren) van de Lot-vallei

Legenda:

T1  Terras 1; 200.000 jaar oude aangeslipte grond gelegen op het laagste niveau.
T2 Terras 2; het middelste plateau met met kleihoudende grond, van meer dan 200.000 jaar oud.
T3 Terras 2; eveneens het middelste terras maar dan 5 miljoen jaar oud met voornamelijk kiezelsteengronden.
T4 Terras 3; het hoger gelegen terras met veel kalksteen.
T5 Kalkzandsteen uit de geologische periode “Jurassic” van meer dan 200 miljoen jaar geleden!
T6 Het bovenste terras, ook wel plateau genoemd, met terroirs van meer dan 1 miljoen jaar oud.
T7 ………
T8  Plateau van mergel en kalkzandsteen
T9  ……..

Het bovenste overzicht geeft een beeld van de grote diversiteit aan terroirs in de Cahors. Elk terroir geeft weer een andere smaak aan de druiven. Dit is uniek en geeft de wijnproducenten de kans om een wijn met een perfecte balans tussen de verschillende druiven samen te stellen.

Biologische en Biodynamische wijn.

Wat is nu eigenlijk biologische en biodynamische wijn?

In de Cahors zijn bijna 200 wijnproducenten. Een ieder maakt op zijn eigen wijze wijn. De bio-wijnen staan de laatste tijd veel in de belangstelling. Zonder de niet bio-wijnen te kort te willen doen volgt hieronder een korte uitleg over de bio-wijn.

Zowel bij de biologische als de biodynamische wijn worden de druiven gekweekt zonder pesticiden, onkruidverdelgers en andere sproeisels. Die chemicaliën komen bij ‘gewoon’ gekweekte druiven uiteindelijk in de wijn terecht, bij bio-wijnen dus niet. En bij het wijnmaken voegen de wijnmakers geen fabrieksgisten, enzymen of andere dingen die er niet in horen, toe. Bio-wijnen bevatten veel minder zwavel (dat voor hoofdpijn en allergie kan zorgen). Maar het belangrijkste: boeren stappen alleen over op biologisch als ze er echt in geloven, en als ze hun land en gewassen zo goed begrijpen dat ze het zonder chemicaliën afkunnen. Dat zorgt in het geval van Château Lacapelle Cabanac, Château Haut-Monplaisir en Château du Cédre voor erg bijzondere wijnen waarin je de passie van de boer en het karakter van het land echt proeft. Zonder bijsmaakjes van chemicaliën en laboratoriumgist. Gewoon echt en puur.

Biodynamisch wijn van b.v. Château de Chambert gaat nog een stap verder dan biologisch: de eisen voor biodynamische wijn zijn nog strenger, de wijn moet nog minder zwavel bevatten. En biodynamische  boeren gaan uit van een volledig boerenbedrijf: niet alleen druiven kweken dus, maar ook koeien houden voor de mest om de druiven mee te bemesten, en kippen om  het onkruid te wieden, en graan om de kippen te voeren, groenten voor de mensen die er wonen, etc.. Een echt gesloten cirkel dus, waarbij alles in balans is. Dat spreekt ons erg aan. Als je Château de Chambert bezoekt, zie je dat het goed is. Fantastisch om te zien. Helemaal als het zo’n lekkere wijn oplevert!

Wijnjaren

De kwaliteit van de wijn wordt mede bepaald door de klimatologische omstandigheden.

Het wijngebied van Cahors ligt in het oosten van de Sud-Ouest en is ongeveer ….. ha groot. Tussen het zuidelijkste en westelijkste punt ligt bijna 150 km. Ook is er een maximaal hoogteverschil van 400 meter tussen de wijnvelden op het plateau en die van de lager gelegen velden. Hierdoor zijn er grote klimatologische verschillen per wijngaard mogelijk en is het derhalve moeilijk om de cahorswijn op jaartal te waarderen.

Desalniettemin zijn er wel een aantal jaren dat zowel door de wijnmakers als de wijnconsument als topjaren worden aangehouden. Dit zijn: 2005, 2009, 2010, en 2014.

Hout of geen hout

Er is een keuze tussen wijnen die wel of geen hout hebben gehad.

Met “hout hebben” wordt bedoeld dat de wijn soms enkele maanden in houten vaten hebben gerijpt!

De houten van zijn meestal van Frans eikenhout en geven een vanille geur aan de wijn.

Smaakprofielen en wijnselectie

De rode wijn valt onmiskenbaar in de complexe, krachtige en volle wijnen.

  • De wijnen hebben een rijke en intense smaak en een lange afdronk. Vaak een breed pallet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen. De wijnen kenmerken zich door de diep rode, haast zwarte, kleur.
  • Wijn-spijs combinaties zijn die met wild, geroosterd vlees, b.v. eend (Canard) en natuurlijk Franse pittige kazen. De Cahorswijnen met een blend van Merlot laten zich op een terras ook uitstekend combineren met een charcuterie.

De witte wijnen uit de Cahors zijn een zeldzaamheid en worden niet elk jaar gemaakt. Chateau Haut-Monplaisir weet deze te vervaardigen uit de Malbec-druif en Chateau de Chambert kiest hiervoor de Chardonnay druif.

  • De witte wijnen vanuit de Cahors zijn intens met een complexe smaak en lange afdronk. De kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel.
  • Wijn-spijscombinaties zijn die met visschotels en schaaldier-gerechten. Ook past de wijn goed in combinatie bij een frisse salade en kan hij prima solo op een terras gedronken worden.

De Rose wint aan populariteit. Kenmerkend is zijn helder roze kleur.

  • De rose heeft een ronde smaak en een fruitig karakter en een onmiskenbare “bite”.
  • Wijn-spijs combinaties zijn die met visgerechten en pasta’s. De rose is ook heerlijk om solo op een terras te drinken.

Wijnselectie

Er zijn in de Cahors ruim 200 wijnschateaus. Ieder Chateau heeft zijn eigen productiemethode en de wijnen komen van de verschillende terroirs. Ook zijn de klimatologische omstandigheden binnen de Cahorsstreek niet overal gelijk. Hierdoor zijn alle wijnen verschillend van smaak en karakter. Ondanks deze verschillen zijn er ook overeenkomsten. Al de wijnen uit Cahors staan bekend om hun sterke en volle smaak. Het is zeker geen slobberwijn.

Van oudsher wordt deze wijn dan ook vaak als begeleider gekozen bij wild- en stoofvleesgerechten. Deze hebben doorgaans ook een uitgesproken smaak waardoor er qua drank en eten een mooie balans ontstaat.

Hieronder staan nog een aantal tips voor aantrekkelijke wijn-spijs combinaties.

Pizza; bij een pizza Margherita neem je een lekker glas Lambrusco. Eet je echter een pizza met salami of gorgonzola overweeg dan een goedkoop Cahoortje er bij te drinken. (tip: Chateau Laur, Esprit of een Vin du Tsar, Bouquet of een Dme Pechaussou, Cuvee du Roc 2014)

Pasta; bij een eenvoudig pastagerecht (b.v. Bolognese) drink je een b.v. soepele Chileense wijn uit de supermarkt. Voor een wat verfijnder pastagerecht met b.v. truffel, pak dan een lekkere Italiaanse Bodega of kies voor een Franse Cahors die ook Merlot in zich heeft. (tip: Chateau de Chambert, Fruite Intense 2014 of een Chateau Lamartine, Chateau 2013)

Shoarmaschotel; gekruid vlees met knoflooksaus. Met of zonder pitabroodje. (tip: Vin du Tsar, Millenaire 2014)

Vleesgerechten; bij een Franse schotel (aardappel, verse groenten en een stukje vlees) hoort ook een Frans wijntje. Voor de lichtere gerechten kies je een lekkere Merlot of een wat soepelere Cote du Rhone. Wordt het vleesgerecht geserveerd met een romig (peper)sausje, ga dan voor de Bordeaux of een zachte Cahors. (tip Chateau Lamartine, Chateau of een Chateau Lacapelle Cabanac Prestige uit 2012 of Dme de Pechaussou Prestige 2010)

Grillgerechten; Bij vlees van de grill of BBQ past een Cahors prima, zeker als er ook nog verschillende sausen bij worden geserveerd. (tip: Chateau Lamartine Chateau 2013 of een Chateau de Chambert Fruite Intens 2014)

Wildgerechten(1); bij wild zoals haas, konijn, fazant, kwartel en eend hoort gewoon een Bordeaux of een Cahors met 100% Malbec. (tip: Chateau de Chambert Chateau 2010, Chateau Lacapelle Cabanac Malbec XL 2010)

Wildgerechten (2); indien u uw gasten reerug, hert of wildzwijn voorschotelt, kies dan voor een volle Bourgogne of een wat oudere 100% Malbec die ook hout heeft gehad. Dit is de perfecte combinatie voor de culinaire fijnproever. (Chateau Lamartine Expression 2012, Chateau Pineraie L’Authentique 2008 of een Chateau du Cedre Chateau 2013) Iets te vieren? (tip: Chateau du Cedre, de Cedre 2012). Wij vieren bijna elke vrijdagavond dat het weer weekend is!

Visschotels; bij gerechten met vis en bij schaaldieren kies ik altijd voor een lekker wit wijntje. Chardonnay en Chablis zijn alom bekend. Hou je van een wijntje met wat meer “bite”, probeer dan eens een witte Cahors. Daarna wilt u niets anders meer! (tip: Chateau Gaudou, Blanc de Noir 2014)

Oosterse gerechten; oosterse gerechten kenmerken zich vaak door de vele verschillende smaken. Het is daarom moeilijk om er één bepaalde wijn bij te kiezen. Witte wijn doet het over het algemeen goed, ook de witte uit Cahors (zie bij visschotels). (tip: Chateau Gaudou Blanc Noir 2014)

Nagerecht: kies je als nagerecht een kaasplankje, dan hoort daar een rode Port of een dessertwijn bij. De lekkerste dessertwijn is die van Chateau de Chambert en heet Rogomme. Gemaakt volgend een geheim recept. Deze wijn is al menig maal geïmiteerd maar nog nooit geëvenaard.

Op de bank: Met vrienden lekker natafelen of gewoon gezellig op de bank met een toastje en een kaasje of met een pittig stukje (peper)worst. (tip: Chateau Lamartine Chateau 2013 of een Fruite Intense 2014)

Op het terras; zomers op het terras genieten van een wijntje, heerlijk. Voor mij was 2016 het jaar van de rosé. Geen flauwe Provence, maar een echte Malbec. Verrassend lekker! (tip: Chateau de Chambert, Rose Plaisir)

Indien u een goede ervaring heeft met een gerecht waarbij de Cahorswijn prima aansluit, laat het ons dan even weten.

Sterrenrestaurants en Malbec Cahors